Ανακοινώσεις και νέα του συλλόγου "Εντός των Τειχών", μονίμων κατοίκων Παλιάς Πόλης Ρόδου.

Τρίτη 18 Μαΐου 2010

επιστολή προς Υπουργό Πολιτισμού

ΠΡΟΣ :τον Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού

κ Γερουλάνο

ΚΟΙΝ: - ΤΑΠΑ

-Δήμαρχο Ροδίων κ Χατζηευθυμίου

- 4η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων


Κύριε Υπουργέ,

Απευθυνόμαστε σήμερα σε σας με αυτή την ανοιχτή επιστολή, προκειμένου να σας γνωστοποιήσουμε ένα από τα σημαντικά προβλήματα της Μεσαιωνικής Πόλης της Ρόδου και να σας προτείνουμε και λύσεις γι αυτό. Ο λόγος για τα ακίνητα που έχει στην κυριότητά του το Ελληνικό Δημόσιο, των οποίων τη διαχείριση έχει στη συντριπτική πλειοψηφία τους το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων.

Πρόκειται για μιά σημαντική περιουσία, που περιλαμβάνει μνημεία, γραφεία, καταστήματα και κατοικίες. Η κατάσταση των ακινήτων αυτών είναι απτή απόδειξη της ανικανότητας όσων τα διαχειρίζονται. Όσα χρησιμοποιούνται από Δημόσιες Υπηρεσίες ή είναι μισθωμένα σε ιδιώτες βρίσκονται, παρά τα μεγάλα μερικές φορές προβλήματα συντήρησης, σε οριακά ανεκτή κατάσταση. Όσα όμως παραμένουν κενά (κι αυτά υπολογίζονται σε πάνω από 100) είτε έχουν καταρρεύσει, είτε αντιμετωπίζουν σοβαρότατα στατικά προβλήματα.

Το 1984 η προγραμματική σύμβαση που είχε συναφθεί μεταξύ Υπουργείου Πολιτισμού, ΤΑΠΑ και Δήμου Ροδίων, είχε επιτρέψει την αποκατάσταση υπολογίσιμου αριθμού κατοικιών και εξασφαλίσει τρέχουσες επισκευές για αρκετές άλλες. Δυστυχώς, η σύμβαση αυτή έληξε και παρά τις έντονες πιέσεις προς τις εκάστοτε πολιτικές ηγεσίες του ΥΠΠΙΟ εκ μέρους τοπικών φορέων δεν ανανεώθηκε η ισχύς της. Η κατάσταση από τότε των ακινήτων που διαχειρίζεται το ΤΑΠΑ έχει επιδεινωθεί σημαντικά.

Θεωρούμε οτι η υπογραφή μιάς νέας Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ του ΥΠΠΟΤ, του ΤΑΠΑ και του Δήμου Ρόδου είναι απαραίτητο εργαλείο για τη διάσωση και συντήρηση αυτής της περιουσίας, που αποτελεί ταυτόχρονα ένα τεράστιο κεφάλαιο της αρχιτεκτονικής και πολιτιστικής κληρονομιάς. Πέραν αυτού όμως και προκειμένου να ενισχυθούν οι ρυθμοί αποκατάστασης των ακινήτων και να αναστραφεί ο ρυθμός φθοράς και απαξίωσης τους απαιτείται κατά τη γνώμη μας να συνδράμουν την προσπάθεια και άλλοι φορείς. Είχε διατυπωθεί παλιότερα η ιδέα της εμπλοκής του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας, ο οποίος θα μπορούσε να αποκαθιστά παλιές κατοικίες και να τις δίνει σε δικαιούχους του. Νομίζουμε οτι είναι μιά σωστή πρόταση καθώς είναι επιβεβλημένο να ενισχυθεί ο τομέας της κατοικίας στην Μεσαιωνική Πόλη, ο οποίος υφίσταται πιέσεις και έχει περιοριστεί σημαντικά με όλες τις αρνητικές για το μνημειακό οικισμό συνέπειες.

Εμείς σήμερα σας καταθέτουμε και άλλη μία πρόταση που πιστεύουμε οτι μπορεί να βοηθήσει στην αποκατάσταση των κενών ακινήτων: την εμπλοκή ιδιωτών που ενδιαφέρονται να μισθώσουν συγκεκριμένα ακίνητα, οι οποίοι θα αναλαμβάνουν το κόστος της μελέτης και των εργασιών με παράλληλο συμψηφισμό του κόστους αυτού με τα μισθώματα. Η μελέτη, ο προϋπολογισμός και οι εργασίες θα ελέγχονται από την Αρχαιολογική Υπηρεσία, έτσι ώστε να διασφαλίζεται η αρτιότητα και η ποιότητά τους. Η πρόταση αυτή, μπορεί να λύσει επιτέλους και το μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα με τα ακίνητα υπό κατάληψη του Τ.Α.Π.Α μιας και θα μπορούν να παραχωρηθούν υπό τους παραπάνω όρους, στους ήδη διαμένοντες, που είναι κατά την συντριπτική τους πλειοψηφία άνθρωποι χαμηλού εισοδήματος μεν, με θέληση όμως να συμβάλουν στην επανακατοίκηση και αποκατάσταση της Μεσαιωνικής Πόλης δε. Οι όποιες νομοθετικές ρυθμίσεις -αν απαιτούνται- θεωρούμε οτι δεν μπορούν να αποτελέσουν εμπόδιο, προκειμένου να δρομολογηθούν θετικές εξελίξεις στην αποκατάσταση, ανάδειξη και αξιοποίηση αυτής της σημαντικής κληρονομιάς.

Εκπροσωπώντας την Γενική Συνέλευση του Συλλόγου

«Εντός των Τειχών»

Ο Πρόεδρος

Ζαφείρης Δ. Σκανδαλιάρης

1 σχόλιο:

  1. http://oldtownofrhodes.blogspot.com/2010/10/blog-post_28.html

    τα λέγαμε από τότε, θέλει γρηγορότερες και ουσιαστικές κινήσεις για να προστατευθεί η Παλιά Πόλη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή